fbpx
"Rond het 30ste levensjaar krijgt bijna iedereen last van couperose."
-Dokter Olga Liplavk-

Couperose

Wat is couperose?

Er is sprake van couperose, wanneer er rode, verwijde bloedvaatjes te zien zijn in het gezicht. Deze zijn vaak zichtbaar op de wangen, neus en kin. Rond het 30ste levensjaar krijgt bijna iedereen last van couperose. In het begin hoeft dit niet storend te zijn, geeft het een ‘gezond blosje’. Later krijgt het gezicht echter een zeer rode en onrustige huid, wat zelfs een blauwtint aan kan nemen. In dat geval is er sprake van ernstige couperose en kan dit lastiger worden behandeld. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, met name op de blanke huid. Een andere naam voor couperose is “essentiële teleangioec-tasieen’.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat wanneer de oppervlakkige mini vaatjes in de huid, verwijden, omdat de huid van de wang wat slapper wordt. Hierdoor lijkt de huid onrustig, rood en is dit lastig te camoufleren. Andere oorzaken van couperose kunnen zijn:

  • Erfelijkheid
  • Overmatige zon
  • Huidtype I-II
  • Lichte huid
  • Alcohol gebruik
  • Temperatuurschommelingen en saunabezoek

Hoe ziet couperose er uit?

Couperose is te herkennen aan rode, verwijde vaatjes die soms een blauwe doorschijn kunnen hebben. De vaatjes zijn ‘weg te drukken’ met de vingertoppen, maar na een paar tellen keren deze volledig terug. Ook kunnen er klachten van jeuk, prikkelingen en tintelingen ontstaan. Couperose is echter niet te vergelijken met rosacea, waarbij er sprake is van rode bultjes, ontstekingen, puskopjes en zwellingen op de huid van het gezicht.

Behandeling(en) voor Couperose

Huidtherapie

Couperose in het gezicht kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit kan bij de Mozart kliniek met behulp van elektrische coagulatie of IPL. Welke behandeling uitgevoerd wordt is afhankelijk van de manifestatie van de vaatjes en de grootte van het te behandelen gebied.

Lees hier meer over het behandelen van couperose met behulp van IPL en elektrische coagulatie.

Beoordeel zelf wat de Mozart Kliniek voor u kan betekenen en boek een vrijblijvend consult.
Maak een vrijblijvende afspraak