"Rond het 30ste levensjaar krijgt bijna iedereen last van couperose."
-Dokter Olga Liplavk-
Couperose
Wat is couperose?
Er is sprake van couperose, wanneer er rode, verwijde bloedvaatjes te zien zijn in het gezicht. Deze zijn vaak zichtbaar op de wangen, neus en kin. Rond het 30ste levensjaar krijgt bijna iedereen last van couperose. In het begin hoeft dit niet storend te zijn, geeft het een ‘gezond blosje’. Later krijgt het gezicht echter een zeer rode en onrustige huid, wat zelfs een blauwtint aan kan nemen. In dat geval is er sprake van ernstige couperose en kan dit lastiger worden behandeld. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, met name op de blanke huid. Een andere naam voor couperose is “essentiële teleangioec-tasieen’.
Hoe ontstaat couperose?
Couperose ontstaat wanneer de oppervlakkige mini vaatjes in de huid, verwijden, omdat de huid van de wang wat slapper wordt. Hierdoor lijkt de huid onrustig, rood en is dit lastig te camoufleren. Andere oorzaken van couperose kunnen zijn:
- Erfelijkheid
- Overmatige zon
- Huidtype I-II
- Lichte huid
- Alcohol gebruik
- Temperatuurschommelingen en saunabezoek
Hoe ziet couperose er uit?
Couperose is te herkennen aan rode, verwijde vaatjes die soms een blauwe doorschijn kunnen hebben. De vaatjes zijn ‘weg te drukken’ met de vingertoppen, maar na een paar tellen keren deze volledig terug. Ook kunnen er klachten van jeuk, prikkelingen en tintelingen ontstaan. Couperose is echter niet te vergelijken met rosacea, waarbij er sprake is van rode bultjes, ontstekingen, puskopjes en zwellingen op de huid van het gezicht.
KTP Laser behandeling
Vaatjes in het gezicht kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Dit kan bij de Mozart Kliniek met behulp van elektrische coagulatie. Welke behandeling uitgevoerd wordt is afhankelijk van de manifestatie van de vaatjes en de grootte van het te behandelen gebied.
Hoe manifesteert couperose zich in het gezicht?
De roodheid ziet er bij iedereen anders uit. Het kan een egale roodheid zijn, her en der een klein gesprongen vaatje of een uitgebreide roodheid met veel gesprongen adertjes over een groot gedeelte van het gelaat. Ook voelt het gelaat vaak warm aan en ziet er rood uit. Dit kan soms ook ineens ontstaan als je stress of drukte hebt of zenuwachtig bent. Dit wordt als erg storend ervaren en geeft vaak de reden om een behandeling te ondergaan.
Behandeling op maat
Tijdens een vrijblijvend consult wordt samen met u, aan de hand van een onderzoek en een intake, de behandeling besproken. Echter ervaart iedereen de roodheid op een andere manier. De één vindt het storend dat hij of zij altijd een rood gezicht heeft, de ander vindt het vervelend dat als er spanning is, dat direct zichtbaar is. Weer een ander heeft erg last van de warmte en ervaart continu het gevoel van een opvlieger.
Voor iedereen geldt een andere reden en beleving. Daarom is het erg belangrijk om tijdens een consult samen een behandelplan op te stellen dat bij u past.
De voorkeur voor een behandeling van couperose, verspreid over een groter gebied in het gelaat, is in de meeste gevallen een laserbehandeling. Dit werkt snel en effectief. De kliniek maakt dan ook gebruik van hoogwaardige apparatuur met de beloofde resultaten.
Tijdens een laserbehandeling wordt de rode kleur (hemoglobine) in de adertjes geabsorbeerd door het licht van de laserbehandeling. Door de hitte gaat de hemoglobine stollen. Het lichaam ruimt zelf deze oppervlakkige ‘stolseltjes’ weer op. Doordat het oppervlakkige kleine vaatjes zijn is dit niet schadelijk voor de gezondheid en merk je hier niks van.
Elektrische coagulatie
Indien er maar enkele vaatjes aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld een klein gesprongen adertje, wordt vaak gekozen voor elektrische coagulatie. Met behulp van een klein naaldje wordt warmte in de huid gebracht, waardoor het bloed aan het uiteinde van de naald gaat stollen. Deze behandeling is vaak wel gevoelig en daarom voor een klein gebied geschikt. Het coaguleren zelf duurt maar een paar seconden, hierdoor is de behandeling relatief goed vol te houden. Na de behandeling is het resultaat direct zichtbaar.
Voorafgaand de laserbehandeling
Tijdens een vrijblijvend consult wordt samen met u het behandelplan besproken. Indien u hiermee akkoord gaat is de volgende voorbereiding belangrijk:
De behandeling is het meest veilig en effectief op een lichte, niet zongebruinde huid. De laser richt zich op het hemoglobine in het vaatje, daardoor is het belangrijk dat de huid zelf zo weinig mogelijk pigmenten bevat, zodat de laser zich enkel en alleen kan richten op het hemoglobine.
Voor de behandeling met behulp van elektrische coagulatie hoeft u nergens rekening mee te houden.
Tijdens de laserbehandeling
De behandeling duurt, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied, 15 minuten.
Is de laserbehandeling pijnlijk?
De sensatie van warmte is afhankelijk van het te behandelen gebied en ervaart iedereen op een andere manier. De pulsen voelen aan als een elastiekje dat tegen de huid tikt. De ervaring van het gevoel is verschillend, dit ligt vooral ook aan het te behandelen gebied.
De behandeling met behulp van elektrische coagulatie duurt gemiddeld 10 minuten.
De huid voelt na de behandeling warm aan en kan er rood uitzien. Dit houdt gemiddeld 2-3 dagen aan. Na de behandeling wordt de huid direct gekoeld. Ook na de behandeling is het verstandig om blootstelling aan zonlicht te vermijden gedurende 6 weken. De huid heeft na de behandeling de tijd nodig om te herstellen. Wanneer de huid te snel blootgesteld wordt aan zonlicht dan kan de huid reageren met verbranding en/of pigmentatie.
Gedurende de behandelperiode is het raadzaam om dagelijks een SPF van minimaal 30 te gebruiken.