fbpx
"Ik heb weer een fris, uitgerust uiterlijk. Alsof ik op vakantie ben geweest."
-Cliënt van de Mozart Kliniek

Rimpels op de wangen

rimpels wangen verwijderen restylane kliniek bussum gooi

 

Rimpels op de wangen

Rimpels op de wangen geven het gezicht een verouderde en vaak vermoeide uitstraling. Vaak zien we deze rimpels bij slanke mensen met weinig vet in het gezicht. Vollere gezichten ontwikkelen minder vaak deze neerwaartse lijnen op de wangen.

 

Hoe ontstaan rimpels op de wangen?

Naarmate we ouder worden  vermindert de productie van elastin en collageen. Deze zorgen voor de inwendige karkas van de huid. De huid wordt minder stevig en elastisch waardoor er plooien in de wangen ontstaan. Deze plooien zijn vooral zichtbaar in de mimiek (lachen en praten). Ook jonge mensen hebben lijnen op de wangen wanneer de mimiek actief is. Omdat de huid echter nog stevig is, verdwijnen deze lachlijnen vanzelf wanneer het gezicht in rust is.

Na onze 35ste levensjaar verdwijnt langzamerhand het vet uit het gezicht en beginnen de gezichtsbotten te krimpen. De huid, die ook al minder stevig is, verliest in feite haar ondergrond.  Dit zorgt ervoor dat  de huid te ‘’ruim’’ wordt. Hierdoor ontwikkelen zich de permanente diepe rimpels op de wangen. Door het krimpen van gezichtsbotten wordt de huid van het hele gezicht ‘’te ruim” en glijdt mee met de zwaartekracht richting de wangen. Deze verzakking zorgt voor nog sterker aanwezige diepe lijnen op de wangen.

Mensen met een voller gezicht ontwikkelen minder snel rimpels. Dankzij het onderhuids vetweefsel gaat de huid minder snel rimpelen. Het gezicht zakt echter wel richting de kaaklijn. Hierdoor ontstaan hamsterwangen, kwabjes en en onderkin.

 

Behandeling van rimpels op de wangen

Beginnende rimpels op de wangen die rond het 30ste levensjaar ontstaan, zijn goed te behandelen door middel van huidverbetering zoals mesotherapie en mesoled. Omdat het onderhuids vetweefsel nog intact is heeft de huid voldoende steun. Hydratatie met hoogwaardige hyaluronzuren en stimulatie van collageen en elastine is dan vaak al voldoende.

Wanneer de lijnen op de wangen blijven staan, ook in rust, wanneer u geen mimiek gebruikt, dan is dat een teken van beginnende huidbeschadiging. Deze statische rimpels op de wangen ontstaan vaak tussen het 30ste en 40ste levensjaar. Deze rimpels kunnen worden behandeld met een dunne filler op basis van hyaluronzuur.  De huid wordt ‘’dichtgeritst” met de filler en gaat niet meer plooien.

Na het 40ste levensjaar beginnen de gezichtsbotten te krimpen en het onderhuids vet verdwijnt. De wangen vallen in. De rimpels op de wangen vragen nu een andere aanpak dan alleen het opvullen ervan. Omdat de huid haar ondergrond van vet en bot mist, zal alleen het vullen geen afdoende behandeling zijn. Omdat de huid met de zwaartekracht mee van boven naar beneden zakt, is het vaak nodig het volume op de wangen en de zijkanten van het gezicht nodig.  Deze behandeling wordt uitgevoerd met de tijdelijke fillers op basis van hyaluronzuur of collageen stimulerende fillers zoals Radiesse. Pas wanneer de basis van het gezicht is hersteld, kunnen de overgebleven rimpels op de wangen lokaal worden opgevuld met een dunne hyaluronzuur filler.

 

Wat kunt u zelf doen om rimpels op de wangen te voorkomen

Rimpels ontstaan door de vermindering van collageen en elastine in de huid en door volumeverlies in het gezicht. Uit vele onderzoeken is gebleken dat overmatige UV-straling zorgt voor snelle afname van collageen en elastine, DNA beschadiging van de huidcellen en versnelde huidveroudering.  Mensen die veel in de zon zitten hebben aanzienlijk meer rimpels, die zeer moeilijk te behandelen zijn. Een goede bescherming tegen de zon helpt om rimpelvorming op de wangen en de rest van het gezicht te voorkomen.

Gebruik in de wintermaanden vitamine A crème.  Deze crème is de enige wetenschappelijk bewezen crème die tegen de rimpels helpt. Let op: deze crème  is uitsluitend op doktersrecept te verkrijgen. Vraag onze cosmetisch artsen om het advies.

 

Behandeling(en) voor Rimpels op de wangen

Botox Fillers Vitamine A zuur

Er zijn talloze mogelijkheden om rimpels te verwijderen en te behandelen. Dynamische rimpels worden meestal met Botox behandeld, soms in combinatie met fillers. Statische rimpels worden met fillers behandeld, maar ook met chemische peelings en laser. Als rimpels met een filler worden behandeld dan is het resultaat gelijk zichtbaar. Als rimpels met botox worden behandeld dan duurt het tot twee weken voordat het resultaat optimaal is.

Lees meer over de behandeling met Botox

Statische rimpels worden met fillers behandeld, maar ook met chemische peelings en lasertherapie.

Wat is het verschil tussen een behandeling met botox en fillers?
Als rimpels met fillers worden behandeld dan is het resultaat gelijk zichtbaar. Botox moet echter een aantal dagen inwerken.

Lees meer over de behandeling met fillers

Rimpels kunnen vermindert worden, met behulp van vitamine A zuur crème. Vitamine A zuur crème of tretinoïne is de enige anti-rimpel crème die wetenschappelijk bewezen effectief is tegen rimpels. Vitamine A zuur crème is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Lees hier meer over de vitamine A zuur crème en het anti-rimpel effect van deze crème.

Beoordeel zelf wat de Mozart Kliniek voor u kan betekenen en boek een vrijblijvend consult.
Maak een vrijblijvende afspraak