Botox; een giftig goedje of onschuldig medicijn?

Door Olga Liplavk

Er gaan veel verhalen over botox rond.  Daarom zet drs. Olga Liplavk de feiten en fabels over botox graag voor u op een rijtje:

Botox is een merknaam. Feit.

De naam van de stof is botulinum toxine type A. In Nederland zijn 4 merken gecertificeerde botuline op de markt: Botox, Bocuture, Azaluyre, Dysport.

Botox is een gif. Fabel.

Botox is een geneesmiddel. Paracelsus zei: “Elke medicijn geneest, elk medicijn is giftig”. Dit is allemaal afhankelijk van de dosering. In de juiste dosering kan een stof een medicijn zijn en in de verkeerde dosering is het giftig. Dit werkt hetzelfde bij een medicijn als paracetamol. In de bijsluiter van paracetamol staat dat wanneer je er teveel van gebruikt je een maagbloeding en leverfalen kan krijgen. Voor Botox geldt hetzelfde: in de juiste dosering zorgt het voor de lokale ontspanning van de spieren, in de verkeerde dosering kan het giftig zijn.

Botox kan de spieren elders in het lichaam verlammen. Fabel. 

Botox werkt lokaal op de behandelde spier en zweeft niet door het lichaam. Het kan dus bijvoorbeeld niet je ademhalingspieren verlammen als je behandeld bent tegen afhangende oogleden. Ook is er geen sprake van spierafbraak in de rest van het lichaam.

Botox is veilig. Feit. 

Botox wordt binnen 24 uur afgebroken en kan zich niet door het lichaam verspreiden. Een veilige dosering is 600 EH (eenheden). Voor een cosmetische behandeling wordt gemiddeld 20-50 EH per behandeling gebruikt. 

Botox komt uit de kindergeneeskunde. Feit. 

Botox werd oorspronkelijk toegepast bij kinderen om spasticiteit en scheelzien te behandelen.  Pas later werd het bij cosmetische ingrepen geïntegreerd.

Botox als geneesmiddel wordt zeer breed toegepast in de reguliere geneeskunde. Feit. 

Botox wordt voor verschillende toepassingen gebruikt in de gynaecologie, cardiologie, urologie en tegen maag- en darmziektes.

Van Botox krijg een ‘pokerface’. Fabel. 

Als iemand na een behandeling met Botox een pokerface heeft gekregen, dan heeft dat niets te maken met Botox zelf. Het is de dokter die dit middel op deze manier heeft toegepast. Het is hetzelfde als je eten hebt geproefd waar te veel zout in zit. Dit betekent niet dat zout altijd het eten verpest. Wel kan de kok misschien niet zo goed koken of heeft deze een bijzondere smaak.

Botox luistert heel nauw: bij de juiste toepassing (lees het prikken van de juiste spieren in de juiste dosering) geeft botox altijd een natuurlijk resultaat. Je ziet er fris en uitgerust uit en niemand in je omgeving merkt dat je behandeld bent.

botoxnaturel-en-pokerface.png

Voorbeeld Botox Naturel (links) en Pokerface (rechts)

Heeft u na deze blog nog vragen over Botox of een behandeling? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan via info@mozartkliniek.nl of 035-7602802.

Met warme groet,

Drs. Olga Liplavk