Chemische peeling; wat doet deze voor de huid?

Door Olga Liplavk
chemische peeling mozart kliniek

Het zit in het woord: peeling! Tijdens een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag ‘weg-gepeeld’ waardoor een nieuw huidlaagje ontstaat. Dit nieuwe huidlaagje is gladder en heeft een frisse teint.

Ik krijg regelmatig de vraag: “Wat is dan het verschil tussen een medische peeling die ik bij een schoonheidsspecialist doe en de echte medische peeling die alleen door een arts gedaan kan worden?”

Een schoonheidsspecialiste voert de zogenaamd oppervlakkige peelings uit: alleen de dode huidschilfertjes worden verdwijnen met de peeling. Denk hierbij aan een fruitzuur peeling, een melkzuur peeling of een lichte TCA peeling. Dit geeft ook al een verfrissend effect: de huid voelt schoon aan en is wat gladder en frisser. Deze peeling is een prima optie wanneer je geen huidproblemen hebt en gewoon  een opfrisbeurtje voor je huid wilt.

Medische peelings die door een arts worden uitgevoerd zijn bedoeld om de probleemhuid te behandelen en een krachtig anti-aging effect te bereiken.  Deze medische peeling werkt op de diepere huidlagen, wat niet alleen dode huidschilfers aanpakt maar tevens zorgt voor de echte huidvernieuwing. Een medische peeling stimuleert de celdeling ook in de diepere huidlagen, stimuleert de fibroblasten (cellen die collageen aanmaken) en verbetert de hydratatie en barrière functie van de huid. Omdat de medische peeling in de diepere huidlagen werkt, de lagen waar de pigmentcellen melanocyten zich bevinden, heeft het effect op overmatige pigmentatie zoals zonneschade, melasma, ouderdomsvlekken.

Medische peelings verschillen qua samenstelling. De cosmetisch arts kan u adviseren welke soort peeling het meest geschikt is voor uw huidtype en het probleem dat behandeld moet worden. De meest gebruikte medische peelings zijn peelings op basis van glucolzuur, TCA (trichloorazijnzuur) en phenolzuur.

Het advies over welke peeling het meest geschikt is, wordt gebaseerd op de huidconditie, de mate van huidveroudering, de mate van zonneschade en de aanwezige bijkomende huidproblematiek (denk hierbij aan couperose, terugkerende herpesinfectie, littekens).

Het is essentieel dat de cosmetisch arts nader onderzoek van de huid verricht om de juiste medische peeling te kunnen adviseren. Chemische peelings verschillen ook qua sterkte, of percentage van actieve stoffen.  Een verkeerd advies kan leiden tot verbrandingen of juist onvoldoende resultaat. Daarom is het belangrijk om deze behandeling bij een gespecialiseerd arts uit te voeren. Let op of een cosmetisch arts is aangesloten bij de NVCG, de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde, een wetenschappelijke beroepsvereniging die de kwaliteit van cosmetische geneeskunde waarborgt.

HOE GAAT DE CHEMISCHE PEELING IN ZIJN WERK?

Het gezicht wordt eerst gereinigd met een speciaal schuim dat de ph van de huid verlaagt. Vervolgens wordt de peeling-vloeistof met een kwastje aangebracht op de huid. De peeling vloeistof geeft kortdurend een tintelend of branderig gevoel. De cosmetisch arts observeert de huid en wacht tot de juiste huidreactie is ontstaan: de epitalisatie of frosting; afhankelijk van het soort peeling dat wordt gebruikt. Vervolgens wordt de peeling direct geneutraliseerd met een speciale vloeistof die het eventuele branderige gevoel op de huid gelijk weg neemt.

HOE ZIE IK ER UIT NA DE BEHANDELING?

Gelijk na de behandeling ziet de huid er fris uit. Door de stimulatie van de doorbloeding kan de huid iets rood zijn. U bent wel gelijk toonbaar. Na de behandeling krijgt u een krachtige lichttherapie in de vorm van LED therapie. Dit LED masker zorgt voor een sneller herstel en een nog betere huidvernieuwing. Klik hier voor meer informatie over LED therapie.

Huidverbetering-2-510x185

Na een paar dagen kan de huid licht vervellen. Dit is afhankelijk van de diepte van de peeling en het probleem dat aangepakt moet worden (denk hierbij aan pigmentvlekken, vale teint, rimpels etc). De dag na de behandeling kunt u eventueel weer make-up gebruiken. We adviseren de eerste drie dagen alleen poeder te gebruiken, daarna mag u weer een foundation gebruiken.

WAT IS HET RESULTAAT VAN DE BEHANDELING?

Omdat de peeling de aanmaak van de nieuwe huidcellen stimuleert, wordt de huid gladder, fris van kleur, beter doorbloed en steviger dankzij de stimulatie van fibroblasten, de huidcellen die collageen produceren.

HOE VAAK MOET EEN MEDISCHE PEELING HERHAALD WORDEN?

Afhankelijk van het gewenste resultaat en de mate van huidschade adviseren we de peeling een tot drie keer te herhalen met tussenpauze van 4-6 weken.

WAT IS DE BESTE TIJD OM EEN CHEMISCHE PEELING TE DOEN?

De beste tijd om peeling te doen is van oktober tot april, wanneer er niet al te veel zon is. Omdat de huid zich gaat hernieuwen, is  het nieuwe huidlaagje een soort ‘babyhuidje’ dat gevoelig is voor zonnestralen. Maar net zoals een baby in de zomer naar buiten kan, inderdaad het liefst in de schaduw met een goede zonnefactor, kunt u ook in de zomer een ‘zomerpeel’ doen. Deze peeling is wat lichter. Houd er, vooral dan, wel rekening mee dat u uw huid goed beschermt tegen de directe zon.

WANNEER MAG IK GEEN MEDISCHE PEELING DOEN?
  • Bij zwangerschap of wanneer u borstvoeding geeft
  • Bij een actieve herpesinfectie
  • Bij open wondjes en/of actieve huidinfecties

Tijdens het consult wordt bepaald welk type peeling voor u het meest geschikt is. Een eerlijk en realistisch advies is essentieel voor het behalen van een mooi en natuurlijk resultaat!

Heeft u vragen over deze behandeling of wilt u een vrijblijvend consult? Neem dan contact met ons op via info@mozartkliniek.nl of 035-7602802.

Met warme groet,

Drs. Olga Liplavk, cosmetisch arts Mozart Kliniek