Cosmetische behandelingen in de zomermaanden

Door Olga Liplavk

Het is algemeen bekend dat na een cosmetische behandeling met botox, fillers of draden het afgeraden wordt om naar de zonnebank of sauna te gaan. Extreme warmte kan zorgen dat de filler uitzet, waardoor de doorbloeding van het behandelde gebied tijdelijk minder wordt. Dit kan tot een ontstekingsreactie leiden. Ook het genezingsproces kan door extreme hitte langzamer verlopen.

Hoe zit het met de zomertijd?

Als het zonnetje schijnt en de temperatuur buiten flink oploopt, kunt u dan een cosmetische behandeling ondergaan zonder risico? Het antwoord is; ja.

Alleen door extreem hoge temperaturen kunnen fillers uitzetten en bloedvaten afgekneld worden. We hebben het hier over temperaturen boven de 50 graden of een saunaklimaat.

Wat te doen bij extreme warmte?

Ik adviseer om tijdens extreme warmte in de schaduw te blijven. Dit advies geldt eigenlijk voor iedereen, ook mensen die geen cosmetische behandeling ondergaan. Het is natuurlijk voor iedereen onverstandig om 12 uur op het strand zonder parasol en zonbescherming te bakken. Dit zorgt voor huidbeschadiging door UV-straling. Het DNA van de huidcellen wordt permanent beschadigd en zo ontstaan er rimpels en pigmentverschuiving. De kans op huidkanker wordt bovendien verhoogt.

Zomertips van drs. Olga Liplavk

Blijf tussen 12.00 uur en 16.00 uur (tijdens extreme hitte) in de schaduw. Gebruik SPF 50, ook als u geen cosmetische behandelingen ondergaat.

U kunt gerust een cosmetische behandeling ondergaan, mits u uw “gezond verstand” gebruikt:

  • Blijf in de schaduw tussen 12.00 uur en 16.00 uur.
  • Smeer rijk met SPF 50.
  • Drink veel water.
  • Geniet van het leven.

Warme groet,

Drs. Olga Liplavk