Dikke ogen na botox behandeling kraaienpootjes?

Door Olga Liplavk

Botox bij de kraaienpootjes

Het komt wel eens voor dat mensen dikke ogen krijgen na een botox behandeling van de kraaienpootjes. In deze blog ga ik u vertellen hoe dat komt, hoe je het kunt voorkomen en wat je er aan kunt doen wanneer het toch gebeurt.

 

Botox wordt gebruikt om de oogspier te ontspannen. De oogspier is een kringspier die als een Ray-Ban pilotenbril rondom het oog en over het jukbeen en de wang loopt. De functie van de oogspier, of musculus orbicularis oculi, is het samenknijpen van het oog en het liften van de wang. Wanneer we lachen dan trekt de oogspier samen, zo ontstaan de kraaienpootjes aan de buitenkant van het oog en tegelijkertijd wordt een stuk van de wang gelift.

problemen bij botox kraaienpootjes

Werking van de oogspier

De oogspier heeft behalve de ‘mimiek’ functie ook nog een andere, heel belangrijke functie: het wegpompen van het vocht rondom de ogen. De vochtregulatie wordt geregeld door een ingewikkeld lymfatisch netwerk. Bij sommige mensen functioneert dat netwerkje minder goed. Zeker na je 30ste functioneert dit systeem steeds minder efficiënt, waardoor het vocht makkelijker vastgehouden wordt. Zeker in de ochtend hebben de meeste mensen, vanwege de vochtherverdeling, last van dikke ogen. In de loop van de dag zakt het vocht weer. Dit komt door de werking van de zwaartekracht en de bewegingen van de oogspier.

Kraaienpootjes

Bij iedereen worden op een gegeven moment kraaienpootjes gevormd. Hoe snel je er last van krijgt is afhankelijk van  volgende factoren:

  • De botstructuur (hoe sterk en geprononceerd zijn de jukbeenderen).
  • Vet-compartimenten (slanke gezichten krijgen sneller rimpels).
  • Mimiek (hoe sterk de oogspieren zijn en hoe intensief de spieren worden gebruikt).
  • De dikte van de huid (een dunne huid krijgt sneller rimpelvorming).

Door het samentrekken van de oogspier vormen zich de kraaienpootjes. Als de huid vaak genoeg in de plooi komt dan blijven deze plooien op een gegeven moment staan. Ook in ruststand blijven de rimpels bij de ogen dus zichtbaar.

Niet tevreden over botox

De meest voor de hand liggende oplossing voor de kraaienpootjes is een botox injectie geven op de plek van de rimpelvorming, aan de zijkant van het oog waar de kraaienpootjes lopen. De kraaienpootjes aan de zijkant van het oog trekken dan mooi weg. Na het inspuiten van botox bij de kraaienpootjes kunnen echter problemen ontstaan!

Top 3 problemen van botox bij de kraaienpootjes:

  • Meer rimpels aan de binnenkant van het oog en de neus.
  • Dikke “konijnen wangen” bij het lachen.
  • Dikke ogen, vocht vasthouden.

Problemen met botox voorkomen

Ten eerste is het essentieel te bepalen wie er geschikt is voor deze behandeling. Botox bij de kraaienpootjes kan mooie en natuurlijke resultaten geven wanneer je NIET de volgende problemen hebt:

  • Aanleg om vocht rondom de ogen vast te houden.
  • Dunne, verslapte huid rondom de ogen.
  • Veel volume op de wangen door fillers (kans op konijnenwangen, omdat de filler omhoog schuift bij het lachen)
problemen botox kraaienpootjes

Uiteindelijk kan de cosmetisch arts u adviseren of u de juiste kandidaat bent voor een behandeling van de kraaienpootjes met de botox. Dankzij kennis van de anatomie en ervaring van de cosmetisch arts kan deze u precies aangeven of botox bij de kraaienpootjes voor u de beste optie is om rimpels rondom de ogen te verminderen.

Vraag gerust om advies: een goede specialist kan altijd een helder en realistisch beeld schetsen van het te verwachten resultaat.

Problemen door botox bij de kraaienpootjes oplossen

Mocht u toch klachten krijgen van dikke gezwollen ogen na de botox behandeling dan kunt u het volgende proberen om de klachten te verminderen:

  • Oogspier stimuleren door oefeningen: 3 keer per dag 10 keer grijnzende bewegingen achter elkaar maken. Dit stimuleert de oogspier waardoor de spieractiviteit sneller terugkomt.
  • Oogspier activeren door deze te masseren: met ronddraaiende bewegingen met twee vingers, licht tegen de oogkas drukken.
  • Vochtafvoer stimuleren door lymfdrainage. Dit kan je zelf doen, ook weer met ronddraaiende bewegingen, licht drukkend tegen de oogkas. Een huidtherapeut kan het zelfs nog beter doen met meer effectieve technieken.

Kies een geschikte arts

Tot slot: Het is belangrijk om te kiezen voor een cosmetisch arts die staat ingeschreven in het register van de KNMG. Deze artsen zijn gespecialiseerd in het vak Cosmetische Geneeskunde en hebben veel ervaring. Andere medisch specialisten kunnen ook injecteren, maar hebben geen specifieke opleiding gevolgd om het vak van Cosmetische Geneeskunde op topniveau te kunnen uitvoeren. Ook zullen zij simpelweg niet genoeg “vlieguren” maken. Bij een KNMG geregistreerd cosmetisch arts krijgt u een professioneel en degelijk advies over de mogelijkheden en beperkingen van behandelingen met botox, fillers en PDO draden.

Wilt u weten welke behandeling het beste bij u past, heeft u vragen over het verwijderen van rimpels of wilt u een vrijblijvend consult? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 035-7602802.

Met warme groet,

Drs. Olga Liplavk, cosmetisch arts Mozart Kliniek