Hamsterwangen: wat zijn het en hoe komt u ervan af?

Door Olga Liplavk

Naarmate we ouder worden, wordt de kaaklijn minder strak. De huid kan uitzakken en hobbelig worden, waardoor het gezicht een oudere uitstraling krijgt. De slappe en hangende wangen die dan ontstaan, worden ook wel hamsterwangen genoemd. 

HOE ONTSTAAN HAMSTERWANGEN?

Ondanks dat de huid vrijwel rimpelloos kan zijn, kan het gezicht toch ouder lijken door een uitgezakte kaaklijn. Een uitgezakte kaaklijn wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat de gezichtsbotten van vrouwen krimpen na hun 35ste levensjaar. Bij mannen gebeurt dit na hun 40ste.
Uit MRI-onderzoek komt naar voren dat we centimeters verliezen van de kaakbotten. De hoogte van het kaakbot wordt aanzienlijk minder en de hoek van de kaak wordt groter.

hamsterwangen-fillers-injectables

Visualisatie: verandering botweefsel (bron: hamsterwangen.nl)

 

Daarbij slinken de vetcompartimenten van de kaak. Door de verzakking van de “fundering” van het gezicht gaat de huid niet meer zo strak zitten en wordt deze te ruim. De huid zakt vervolgens richting de kaak door de zwaartekracht. Zo ontstaat een uitgezakte, hobbelige kaaklijn. Ook wel een hamsterwang genoemd.

hamsterwangen-cosmetisch-injectables-bussum

Visualisatie: verandering vetcompartimenten (bron: hamsterwangen.nl

HOE KRIJG IK WEER EEN STRAKKE KAAKLIJN?

Er zijn verschillende cosmetische ingrepen waarbij hamsterwangen strakgetrokken worden, zoals; fillers, een draadlift of plastische chirurgie.

Afhankelijk van de oorzaak, wordt door de cosmetisch arts een keuze gemaakt voor een behandeling met fillers of een draadlift. Bij extreme uitzakking van de kaaklijn kan de cosmetisch arts met u bespreken of een consultatie bij een plastisch chirurg een optie is.

FILLERS TEGEN HAMSTERWANGEN

Het volumeverlies in het gezicht, wat is ontstaan door het krimpen van de onderkaak, wordt hersteld met een tijdelijke filler met voldoende liftingscapaciteit. Het behandelen van de hamsterwangen met een tijdelijke filler geeft een natuurlijk resultaat. Het effect van de behandeling blijft ongeveer 12-18 maanden zichtbaar. Deze behandeling is nagenoeg pijnloos en geeft direct resultaat. Lees hier meer over de behandeling met een tijdelijke filler tegen hamsterwangen.

HAMSTERWANGEN LIFTEN MET DE PDO DRAADLIFT

Heeft u weinig rimpels en alleen hamsterwangen? Dan kan de draadlift een mooie behandeloptie voor u zijn. De draadjes liften de uitgezakte wangen en maken de kaaklijn strakker. De PDO-draden die worden ingebracht zijn na 6-8 maanden volledig opgelost. Tijdens het oplossen van de draad vormt zich lichaamseigen collageen in het weefsel rondom de draad. Het collageen zorgt voor versteviging van de huid en een liftend effect. Het resultaat van de behandeling blijft zichtbaar voor 12 – 18 maanden.

Ieder persoon is anders en niet alle hamsterwangen zijn hetzelfde. Wilt u weten welke behandeling het beste bij u past? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan via info@mozartkliniek.nl of 035-760 2802

Met warme groet,

Drs. Olga Liplavk