Pigmentvlekken voorkomen, verminderen en verwijderen

Door Olga Liplavk

Pigmentvlekken zijn helaas een veel voorkomend probleem, maar hoe kunt u hier iets aan doen? Door goed te smeren met beschermende crème kunt u de kans op pigmentvlekken verkleinen. Helaas zijn pigmentvlekken niet altijd te voorkomen en zijn de oorzaken verschillend. Met chemische peelings, laser en de Cryopen kunnen wij hier gelukkig wel wat aan doen. Hoe? Dat leest u in deze blog.

Wat is een pigmentvlek?

Een pigmentvlek is een verstoring in de melanocyten. De melanocyten zijn de cellen die zorgen voor een bruine kleur. Bij donkere pigmentvlekken is de verdeling van deze pigmentcellen verstoord en liggen de cellen opgehoopt. Dit kan ontstaan door te langdurige of heftige blootstelling aan zonlicht of hormonale factoren.  Daarnaast speelt de aanleg voor pigmentproblematiek en de leeftijd een belangrijke rol.

Kunt u pigmentvlekken voorkomen?

De oorzaak van het ontstaan van pigmentvlekken is per persoon verschillend. Indien dit ontstaat door aanleg of door hormonale factoren zoals een zwangerschap of anticonceptie, dan is dit erg moeilijk te voorkomen. Het is in alle gevallen belangrijk om dagelijks een goede zonbescherming van minimaal 30 SPF  te gebruiken om het ontstaan of verergering van pigmentatie tegen te gaan. Vooral als de zon goed schijnt, is het belangrijk u te beschermen, maar dit is ook het hele jaar van belang! Smeert u zich daarom het ook in de winter goed in met crème met een hoge SPF.

Behandelingen voor het verminderen of verwijderen van pigmentvlekken

Er zijn verschillende behandelingen die pigmentvlekken kunnen verminderen of verwijderen. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de pigmentatie. Dit wordt samen met u besproken tijdens een vrijblijvend consult. We hebben alle mogelijkheden voor u op een rijtje gezet:

Chemische peelings tegen pigmentvlekken

Op dit moment zijn chemische peelings niet meer weg te denken in de huidverbeterende behandelingen. De werkstoffen van een peeling dringen diep door in de pigmentcellen en zorgen voor een zachte, maar effectieve vermindering van ongewenste kleurverschillen in de huid. De huidteint wordt opmerkelijk egaler. Tijdens een consult wordt een indicatie gegeven hoeveel behandelingen nodig zijn.

Laserbehandeling en pigmentvlekken

De laser is een lichtbundel die gecontroleerd de pigmentvlekken kan verwijderen. In feite schiet de lichtbundel de pigmentcellen die teveel in de huid aanwezig zijn kapot. Na de behandeling worden de pigmentvlekken iets donkerder en komen deze meer naar de oppervlakte. Een week na de behandeling vermindert dit. Daarna worden de pigmentvlekken steeds lichter. Afhankelijk van de ernst van de pigmentatie zijn er gemiddeld 2 tot 4 behandelingen nodig voor het verminderen/verwijderen van de pigmentvlekken.

Behandeling cryopen plaatselijke pigmentvlekken

Deze behandeling is geschikte voor plaatselijke pigmentvlekken en ouderdomsvlekken. De Cryopen bevriest gecontroleerd het pigment. Na de behandeling ontstaat er een korstje en dit valt er na een paar dagen af. Het resultaat is direct zichtbaar.  Soms zijn er meerdere behandelingen nodig voor het gewenste resultaat.

Heeft u vragen over het behandelingen van pigmenten of wilt u een vrijblijvend consult? Neem dan contact op via info@mozartkliniek.nl of 035-7602802

Met vriendelijke groet,

Huidtherapeute Mozart Kliniek