Rimpels verwijderen? of juist laten zitten?

Door Olga Liplavk

Rimpels verwijderen

Rimpels verwijderen

Rimpels verwijderen  is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. Even langs een kliniek gaan, aanwijzen welke rimpels weg moeten, een paar prikjes krijgen en klaar! Je ziet er weer als nieuw uit!

Het klinkt geweldig, maar hoe reëel is dit beeld?

We worden veelvuldig geconfronteerd met reclame uitingen van cosmetische klinieken en artsen die beloven dat je er weer als nieuw uit zult zien. We zien de mooie foto´s en lezen enthousiaste ervaringen.  Wanneer je hier echter bij stilstaat en nadenkt dat als het écht zo makkelijk was, dat we dan allemaal op ons 50ste allemaal zouden rondlopen met prachtige frisse gezichtjes van 25 jarige meiden.

Jammer genoeg zijn het alleen maar de verkeerde voorbeelden, van dames boven de 50 jaar die geen rimpels meer hebben: ze lijken allemaal op elkaar en hebben een onnatuurlijk opgeblazen gezicht zonder enkele rimpel. En toch  kan je  zien dat ze niet jong meer zijn.  Dus de vraag is: wat voor effect heeft het wegspuiten van rimpels op het totaalplaatje?

Hoe ontstaan de rimpels…

Als je de oorzaak weet dan kan je ze het beste behandelen.

Naar mate we ouder worden veranderen alle structuren van het gezicht.  Gezichtsbotten  krimpen,  vetcompartimenten krimpen en zakken richting de kaak, spieren worden korter en de huid ondergaat veranderingen. Na ons 40ste vermindert  de aanmaak van hyaluronzuur, het belangrijkste bestanddeel van de huid dat zorgt voor de 3 S-sen:

  • Soepel
  • Stevig
  • Sappig

De productie van collageen wordt aanzienlijk minder. Dit zorgt voor de rimpelvorming, zeker op de plekken waar veel spieractiviteit is, zoals bijvoorbeeld op de wangen, kraaienpootjes, frons en het voorhoofd. Wanneer de huid steeds blijft mee/bewegen bewegen met de spieren tijdens het lachen, praten en fronsen  blijven rimpels op een gegeven moment  permanent aanwezig. Tot je 40ste heeft de huid nog een redelijke elastisiteit en kunnen deze mimiek rimpels redelijk succesvol met spierontspanners zoals botox behandeld worden. Na je 40ste neemt de elasticiteit van de huid  zodanig af dat er geen veerkracht meer is. Ook na ontspanning met botox blijven de rimpels zichtbaar of gaat de huid ter compensatie op andere plekken rimpelen.

Een andere optie is deze rimpels met een filler injecteren. Jammer genoeg, geeft dat weinig effect: de spieren zijn altijd sterker dan de filler en zullen de huid toch in de plooi trekken.

Rimpels verwijderen op de wangen

(neus-lippenplooi, hamsterwangen en mondhoeken)

Rimpels op de wangen ontstaan  door het verlies van de fundering van het gezicht: de gezichtsbotten en het vet krimpen. Daardoor wordt de huid wat ruimer en zakt deze richting de neus-lippenplooi, wangen en mondhoeken.

rimpels verwijderen mozart kliniek bussum

Ook door de spierbewegingen wordt de verslapte huid van de wangen in de plooi geperst.  Als deze rimpels op de wangen worden opgevuld met een filler, dan geeft dat vaak een onnatuurlijk effect:  de opgevulde huid oogt voller en zwaarder op een verkeerde plek in het gezicht. De wangen worden volumineus en te vol. De huid is wel glad en rimpelloos geworden, maar het totaalplaatje klopt niet meer.

Als arts moet ik kijken naar de oorzaak van het probleem: waar komt de rimpel vandaan? Dan kan ik de oorzaak effectief aanpakken. Een behandeling van de gekrompen gezichtsfundering heeft daarom prioriteit: wanneer het bot- en vetverlies effectief wordt hersteld, dan zal de huid  er weer mooi overheen spannen. De rimpels wordt niet compleet weggeveegd, maar ze worden aanzienlijk minder zichtbaar en de uitstraling en de jeugdige contouren worden hersteld.

Rimpels verwijderen of juist laten zitten?

Soms is het ook wijsheid om bepaalde rimpels gewoon te laten zitten. Sommige rimpels kunnen weliswaar zeer storend lijken, maar bij een globale beoordeling van de uitstraling hebben ze geen significant effect: je kunt deze rimpels verwijderen, maar het gezicht blijft een even vermoeide of ontevreden uitstraling houden. In dat geval is het verstandig om strategisch naar het gezicht te kijken en de juiste keuzes te maken in de behandelingen. Dat kan wel eens betekenen dat we die rimpels gewoon laten zitten, en terugkeren naar de basis: het herstellen van de fundering van het gezicht waardoor je weer een frisse en jeugdige uitstraling krijgt. Zelfs met de rimpels op de wangen!

Wilt u meer weten over (het ontstaan van) rimpels en het verschil tussen statische en dynamische rimpels Klik hier!

Wilt u weten welke behandeling het beste bij u past,  heeft u vragen over het verwijderen van rimpels of wilt u een vrijblijvend consult? Neem dan contact met ons op via info@mozartkliniek.nl of 035-7602802.

Met warme groet,

Drs. Olga Liplavk, cosmetisch arts Mozart Kliniek